اعلام و اطفاء حریق:
آتش و آتش سوزی بلایی خانمان سوز می باشد. این بلای خانمان سوز تا به الان جان مال میلیون ها نفر را تحت تأثیر قرار داده است. زیاد دور نیست حادثه پلاسکو؛ زیاد دور نیست حادثه آتش سوزی مخازن و انبارهای صنعتی؛ به یاد بیاورید این خاطره های تلخ را؛ مطمئناً راه هایی برای کاهش این خطرات تلخ موجود است.
اگر بسیاری از افراد از این سیستم ها استفاده می کردند، شاید امروزه زنده بودند. شاید مال خود را در اختیار داشتند. جهان امروز ما با خطرات و بلایای طبیعی و غیرطبیعی مختلفی روبرو است. یکی از این بلاهایی که به صورت طبیعی و غیر طبیعی اتفاق می افتد، آتش سوزی می باشد.
افراد باید بدانند که چگونه سیستم های اعلام حریق و اطفاء آن را مورد استفاده قرار دهند. آن ها باید بدانند که این سیستم ها می تواند جان آن ها را در امان نگه دارد. حادثه های دلخراش قابل پیش بینی نمی باشند. اما این حادثه ها را می توان پیشگیری کرد.
ما در این متن قصد داریم در مورد سیستم های اعلام و اطفای حریق اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم. به شما بگوییم چگونه مال و جان خود را با استفاده از این سیستم ها در امان نگه دارید. چنانچه به این مهم اهمیت می دهید با ما تا پایان همراه باشید.
انواع آتش سوزی و چگونگی اطفاء حریق
ساده ترین نوع آتش سوزی، آتش سوزی وسایل جامد مانند چوب و کاغذ می باشد. این نوع آتش سوزی به آتش سوزی نمونه A معروف می باشد. برای خاموش کردن این نوع از آتش سوزی آب کار ساز است. چنانچه حجم آتش در این روش بالا باشد، باید از دستگاه های آتش نشانی استفاده کرد.
دومین نوع که به آتش سوزی کلاس B معروف است، آتش سوزی مایعات قابل اشتعال می باشد. این مایعات، مایعاتی چون روغن، بنزین، گریس، الکل و… است. در این نوع از آتش سوزی استفاده از اطفاء حریق با آب شرایط را سخت تر می کند. لذا در این روش با استفاده از دی اکسید کربن و فوم های مختلف آن را خاموش کنید.
سومین روش آتش سوزی، آتش سوزی منبع انرژی الکتریکی می باشد. برای خاموش کردن این نوع از آتش، شما می توانید با قطع کردن جریان برق، آتش را کمتر نمایید. سعی کنید زمانی که آتش در این روش روشن است، از آب و یا کف استفاده نکنید. استفاده از دی اکسید کربن می تواند گزینه مناسبی در این روش باشد.
اما چهارمین روشی که بسیار نادر است آتش سوزی فلزات قابل احتراق می باشد. از این فلزات می توان به تیتانیوم، سدیم، لیتیوم، پتاسیم و… اشاره کرد. در این روش برای خاموش کردن می توانید با پودر خشک و یا جدا کردن اکسیژن از محل آن را خاموش نمایید.
آخرین نوع آتش سوزی آتش سوزی روغن های پخت و پز می باشد. این روغن ها ممکن است از چربی گیاهی و حیوانی نشاءت گرفته شده باشد. در این روش آب می تواند به عنوان بدترین خاموش کننده مورد توجه قرار گیرد.
حال که با این نمونه ها آشنا شدید به سراغ چگونگی اعلام و اطفاء حریق خواهیم رفت.

انواع آتش سوزی
کارایی سیستم های اعلام و اطفاء حریق
در ابتدا سیستم اعلام حریق را مورد بررسی قرار دهیم. سیستم اعلام حریق زنگ هشداری است که سیگنال ها را از آلارم های مختلف آتش دریافت می کند. این سیستم یک هسته پردازشگر دارد. سیستم اعلام حریق موارد را ارزیابی کرده و سپس اقدام مناسب را انجام می دهد. طیف گسترده ای از فناوری های مختلف را می توان برای تشخیص آتش سوزی استفاده کرد.
دلیل استفاده از این سیستم ها تشخیص وقوع آتش سوزی در مرحله اولیه می باشد. این مرحله ممکن است حتی بدون حضور انسان باشد. بنابراین در این حالت باید سریعاً اقدامات مناسب را انجام داد. پس از شناسایی آتش سوزی یک سیگنال هشدار صوتی یا تصویری ساخته می شود. بسته به نوع طراحی سیستم، می توان آتش نشانی را نیز خبر کرد.
در بعضی از موارد نیز می توان سیستم خاموش کننده اتوماتیک را فعال کرد. زمانی که سیستم شناسایی آتش آن را مورد توجه قرار داد، سیستم اطفاء حریق باید دست به کار شود. این سیستم ممکن است روش های مختلفی را داشته باشد. ما در ادامه نکات مرتبط با انواع سیستم اعلام و اطفاء حریق را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

انواع وسایل اعلام حریق و اطفای آن
رایج ترین سیستم های اعلام و سیستم های اطفاء حریق
متداولترین آلارم ها ردیاب های دود و دما هستند. دلیل اصلی استفاده از سیستم های اعلام حریق، تشخیص وقوع آتش سوزی در مرحله اولیه می باشد. سیستم های اعلام حریق با سیستم های اطفاء حریق رابطه مستقیم دارند. زمانی که این سیستم آتش را تشخیص داد، می تواند به سیستم اطفاء حریق دستور خاموش کردن آتش را بدهد.
نمونه های متفاوتی از سیستمهای اعلام و اطفا موجود می باشد. از رایج ترین نمونه های اعلام حریق می توان به آشکارسازهای دود نوری، آشکارسازهای گرمایی، آشکارسازهای نوری و حرارتی، آشکارسازهای شعله، آشکارسازهای دود مشتق کننده و… اشاره کرد.
اما از سیستم های اطفاء حریق، نباید غافل شد. سیستم اعلام و اطفاء حریق با یکدیگر مشترک می باشند. از سیستم ها و روش های اطفاء حریق، می توان به سیستم های آب پاش، سیستم های خاموش کننده گاز، سیستم های خاموش کننده غبار آب با فشار بالا، استفاده از سیستم های خاموش کننده کف و… نام برد.
لذا شما می توانید هر کدام از نمونه های مختلف سیستم اعلام و اطفاء حریق را در محیط خود نصب نمایید. توجه داشته باشید که در این امر از شرکت هایی استفاده نمایید که بهترین نوع سیستم های اعلام و اطفاء حریق را به شما ارائه دهند.

رایج ترین سیستم ها
تاثیر استفاده از وسایل اعلام حریق و استفاده از روش های اطفای آن
سوال پیش می آید که استفاده از تجهیزات مذکور چه تاثیری بر محیط دارد؟ در این مورد می توان گفت که تصور کنید که در یک محیط وسایل اشتعالزای بسیاری موجود می باشد. حال در این شرایط ممکن است شما در محیط نباشید و به دلیل یک اتصالی آتش رخ دهد. حال تصور کنید که این محیط از شهر کمی فاصله داشته باشد. در این صورت اگر وسایل اعلام و اطفاء حریق موجود باشد، آتش کمتر پیش روی خواهد کرد.
لذا شما در همان دقایق ابتدایی آگاهی پیدا خواهید کرد. سپس با استفاده از خدمات آتش نشانی و نسبت به خاموش کردن آتش اقدام می نمایید. اگر که سیستم اعلام حریق متصل به سیستم اطفای حریق باشد، خود به صورت خودکار آتش را خاموش می کند. در این صورت اموال شما کمتر آسیب می بیند. پس می بینید که سیستم اعلام و اطفاء حریق می تواند اموال شما را در امان نگه دارد.

چگونگی اطفای حریق
چشم انداز پایانی
در پایان می توان گفت که اگر تمامی محیط های مسکونی، صنعتی و اداری به این سیستم اتصال داشته باشند، کمترین مشکل از این بابت رخ خواهد داد. شرکت ما در زمینه ارائه و نصب وسایل اعلام و اطفای حریق فعالیت می کند. شما می توانید نسبت به تهیه این وسائل از شرکت ما اقدامات لازم را مبذول فرمایید. باشد تا تمامی محیط های سربسته به این تجهیزات مجهز شوند.
منابع:
https://femalifesafety.org/types-of-fires.html
https://www.caverion.com/disciplines/security-safety/fire-extinguishing-systems
https://accuro.at/en/technologie-en/fire-alarm-and-fire-control-systems.html